New-Label | Wat ik heb gedaan om afval te verminderen (18 stapjes)
21563
post-template-default,single,single-post,postid-21563,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Wat ik heb gedaan om afval te verminderen (18 stapjes)Ik volg een aantal blogs over afval verminderen, zoals Leven zonder Afval, van Emily-Jane Lowe-Townley. Ik vind het inspirerend om zo een steentje bij te draaien aan een beter milieu.
Helemaal afvalloos zijn we niet en ik denk dat niet dat we daar voor gaan. Een utopie naast een fulltime baan en parttime studie aan de universiteit en beperkt budget.

Maar er zijn altijd kleine dingen die je wel kunt doen.

Wat heb ik gedaan om ons afval te verminderen? 


1. Ik neem een mok mee naar het werk, scheelt vele bekertjes. Ook neem ik een vershouddoos mee voor mijn eten. Geen losse plastic zakjes. Kijk hier voor meer inspiratie: Green Jump.

2. Thuis drink ik thee uit theefilter (RVS) die ook in de vaatwasser kan. Ik heb een hekel aan losse theeblaadjes in mijn thee. Daarom ook geen thee-ei. Met deze filter heb ik geen last van losse blaadjes in mijn thee. Ik schud de theeblaadjes uit mijn filter in het GFT afvalbakje, nieuwe theeblaadjes erin en ik kan weer thee zetten.

3. Ik heb van een oude molton make-up remover pads gemaakt. Werkt prima, na gebruik doe ik ze gelijk in een waszakje. Ik vergeet alleen ze steeds in de was te doen…Was ze wel op 60 graden i.v.m. bacteriën

4. Ik heb een aantal grote supermarkten gemaild om mee te denken om afval te verminderen. Ook heb ik winkels waar ik vaak kom gevraagd artikelen die langer houdbaar zijn aan te bieden in bulk, zoals mijn losse thee. Niemand kon aan mijn verzoek voldoen, maar het zaadje is gepland.

5. Ik heb waszakjes gekocht bij de Action. Die gebruik ik om groente en fruit in te doen in de supermarkt. Scheelt weer plastic zakjes waar de producten 1 kort tripje in zitten. Waszakjes zijn op meerdere plekken te koop.

6. Ik heb altijd een opvouwbaar boodschappentasje bij, zodat ik geen (plastic) zakjes hoef te kopen of te accepteren. Ook heb ik een paar katoen tassen, shoppers en kratten, die we meenemen als we boodschappen gaan doen.

7. Toen we trouwden heb ik biologisch afbreekbare confetti gebruikt. En geen ballonnen opgelaten

8. Alle bruikbare spullen, die ik weg deed, heb ik verkocht of gedoneerd aan de kringloop.

9. Alle niet bruikbare kleding, die ik niet meer wilde dragen, heb ik laten recyclen, bijvoorbeeld bij de H&M. 

10. Ik koop meer in bulk en grote verpakkingen, zoals waspoeder. Ik gebruik ook minder waspoeder.

11. Ik probeer zelf wat dingen te maken, zoals make-up remover. Ik denk dat dit sowieso beter is voor je lichaam: minder chemicalien.

12. Ik was mijn haar en lichaam met zeep. Ik doe nu een jaar met shampoo bar van Lush en een half jaar met een zeepbar. Ik douche iedere dag, met zeep. En was 2 keer per week mijn haar. Voorheen had ik altijd conditioner nodig. Sinds ik met de Lush shampoobar mijn haren was niet meer. De verpakking van Lush (zonder het etiket) mag bij het GFT afval. 

13. Afval scheiden en recyclen. Papier, plastic, GFT, glas en restafval. Een simpele handeling. Maar alle beetjes helpen.

14. Ik maak zelf mijn glasreiniger. In een plantenspuit en hup, klaar voor gebruik. 

15. Ik heb mij afgemeld voor papieren catalogussen en reclame van winkels en voor de papieren telefoongids. Hier nog 9 tips voor minder papier in huis. En hier nog tips voor het opzeggen van tijdschriftabonnementen

16. Ik heb een Dopper gekocht, zodat ik geen plastic flesjes hoef te kopen als ik water mee wil nemen. Inmiddels heb ik er nog een gehad van mijn oud-collega’s. Ik neem er een mee naar mijn werk, sportclub of in de auto. En de ander gebruik ik thuis. Zo drink ik genoeg water. Mijn man is inmiddels ook overstag en heeft ook een Dopper op het werk staan. Ik had gekeken naar allerlei soorten flesjes. Maar de Dopper is BPA vrij en kan in de vaatwasser. Tip: draai het witte gedeelte extra stevig aan en vul via de kleine opening, dan verminder je de kans op lekken enorm.

17. We proberen sowieso zuiniger te zijn met onze spullen, spullen te kopen die langer meegaan, minder plastic spullen te kopen (maar hout, aardewerk en metaal) en pas iets te vervangen als het versleten is (langer wachten voordat je iets koopt, bewuster kopen).
Hier twee korte filmpjes (Engels) op youtube over besparen en minder kopen. 
Exploring Alternatives (1)
Exploring Alternatives (2)

18. Ik koop spullen zoveel mogelijk tweedehands, zoals boeken en meubels. Ik kijk eerst op Marktplaats voordat ik de winkel in duik.

Wat wil ik nog gaan doen?


1. Ook op het werk wil ik thee drinken zonder theezakjes en daardoor afval verminderen.

2. Thuis een composthoop starten (die geen ongedierte aantrekt).

3. Bijenwasdoek maken om eten in te bewaren. De bijenwas heb ik al in huis.

4. Zelf deodorant maken. Ook hier heb ik alles voor in huis. Of het werkt, laat ik nog wel weten. 😉 

5. Nee/nee sticker voor op de brievenbus. Scheelt een hoop papier.

6. Rekeningen zoveel mogelijk digitaal ontvangen.

7. Overstappen op een menstruatiecup? Nog niet overstag. 

8. Bewust minder (blijven) kopen. Elke keer als je iets koopt, krijg je er verpakkingsmateriaal bij, zoals een doos als je iets online besteld. En minder spullen ik koop, hoe minder ik gebruik, hoe minder ik weggooi.

Ik wilde heel graag een moestuin, maar daar ben ik nu te druk voor. Over een paar jaar wellicht.

Doe jij aan afval verminderen? Wat doe je eraan? Heb je nog tips of suggesties die er niet tussen staan?

Geen reactie's

Post a Comment