New-Label | De vrijheid van het niet-verzamelen
21564
post-template-default,single,single-post,postid-21564,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

De vrijheid van het niet-verzamelen

Van kinds af aan ben ik een verzamelaar.
Ik vind het leuk om soort gelijke dingen te verzamelen.
Sommige verzamelingen was ik snel weer beu en dan ging ik iets anders verzamelen.
Ik heb bladeren verzameld (en in geplakt), stenen, archeologische vondsten (aka scherven 😉 ), knuffels (op bed, boven mijn bed, naast mijn bed, heel veel knuffels), postzegels (heel even), creatieve spullen zoals scrapbookpapier, DVD’s van mooie films, etc.
Maar vooral heb ik boeken verzameld.

Hier een opsomming van mijn verzameling boeken

– Suske en Wiskes (de verzameling is compleet, maar ik ben bezig met de collectie in zijn geheel te verkopen).
– Luistersprookjes van Lectorama (verkocht)
– Boeken van favoriete schrijvers, zoals Isabel Allende en Marianne Fredrikson (staat klaar om nog te gaan lezen of al verkocht)
– Boeken van Nederlandse schrijvers, klassiekers. (staat klaar om nog te gaan lezen of al verkocht)
– Klassiekers van over de hele wereld (staat klaar om nog te gaan  lezen of al verkocht)
– Reisverhalen (dit is een aparte categorie. Van deze boeken word ik erg blij. Maar ook hier bewaar ik alleen de boeken die ik super mooi vind en/of nog een keer wil lezen)
– Boeken van Dolf de Vries, met name de serie “[landnaam] in een rugzak”. (Nog lezen)
– Interieur boeken (verkocht of staan op Marktplaats)
– Kunst boeken, met name de serie “Meesters der Schilderkunst” (verkocht) en alle boeken over Rodin (3 bewaard, de rest staan op Marktplaats)
– Kinderboeken (voor als ik ooit kinderen mag krijgen) (verkocht, weggegeven, naar de kringloop gebracht, alleen een paar exemplaren bewaard, zoals mijn lievelingsprentenboek van vroeger “Knuffel”)
– Boeken over creatieve activiteiten, zoals handwerken, pottenbakken, breien, borduren, etc. (verkocht of naar de kringloop gebracht)
– Boekenweekgeschenken (naar de kringloop gebracht)

Waarom verzamelen we?

Ik verzamelde als een hobby, een leuke bezigheid. Vond het leuk om te zoeken, te snuffelen en te vinden. Ik vond het fijn om een verzameling compleet te hebben. Een soort afgevinkte actie op mijn to-do lijst. Ik vond boeken een intelligente uitstraling geven. En voelde mij erg prettig als ik er naar keek. Begrijp me niet verkeerd, ik heb nog steeds heel veel boeken (te veel naar mijn zin) en word van de meeste boeken nog steeds erg blij. Maar belangrijker nu vind ik het om de boeken te lezen (en niet alleen in de kast te zetten), te geven aan iemand die er iets mee kan of er blij mee is. Of de boeken te bewaren die ik nog een keer wil lezen.
Als je verzamelt ontmoet je ook mensen die ook verzamelen, soms zelfs hetzelfde als jij en dat schept een band. Daarmee wordt verzamelen een sociale activiteit.
Maar het is ook leuk om kennis op te doen over een onderwerp, waardoor je een expert wordt. Als je passioneel bevlogen bent over iets, over een onderwerp, dan weet je er veel van, deel je deze kennis graag met anderen en ben je enthousiast als je er over vertelt.

Welke boeken heb ik nu nog?

– Mooie boeken die ik nog een keer wil lezen, de meeste hiervan zijn reisverhalen, ik lees ontzettend graag mooie reisverhalen.
– Boeken (fictie) die ik nog niet heb gelezen en nog wil lezen. Daarna kunnen ze weg (kringloop, weggeven of verkopen)
– Studieboeken over Psychologie, omdat ik dat nu studeer.
– Boeken over stress en persoonlijke ontwikkeling, omdat dit mijn passie is. 
– Non-fictie boeken over onderwerpen die ik er regelmatig bij pak, zoals een paar boeken over moestuin of taal.

Maar ik heb alleen nog de boeken die ik wil hebben, niet omdat ze onderdeel zijn van een serie of van een bepaalde schrijven. Niet omdat ze in een verzameling horen of moeten.
 

Hoe heb ik mijn verzamelingen weg kunnen doen?

Eerst heb ik gekeken welke dingen ik echt leuk vind en voor welke hobbies ik nog echt tijd heb.
Ik kan mijn tijd niet 10x uitgeven.
Mijn hobbies en passies zijn:
– gezondheid (sporten en gezond eten)
– persoonlijke ontwikkeling / psychologie / stress
– reizen
– lezen
– schrijven (zoals deze blog)
– relaties/mensen
Hier word ik echt blij van. Ik probeer dus mijn tijd hiermee te vullen.
Daarnaast werk ik nog. Ik heb leuke collega’s, leuk werk en ik kan er van leven en dat voelt ook heel fijn.
Ik vind het fijn om een huis te hebben waarin het niet draait om spullen, verzamelingen of status. Maar een thuis is waar we tot rust kunnen komen. Een huis dat mij het gevoel van vrijheid geeft.

Ik was niet passioneel bevlogen over kunst, of ieder geval niet meer. Dus daardoor kon ik makkelijker mijn kunstboeken loslaten. Van Rodin, mijn favoriete kunstenaar, heb ik er 3 bewaard en de rest weggedaan. Ik keek er bijna nooit in. Hoeveel boeken wil je hebben over iets waar je nooit naar kijkt?
Spullen geven ook ruis en nemen energie. Ik vind mijn energie te kostbaar om dit weg te laten sijpelen door spullen die mij niet gelukkig maken. Ik heb dan minder energie om de dingen toe doen die er voor mij echt toedoen.
Het moeilijkste vond ik het om mijn creatieve spullen weg te doen. Vele stofjes, keramiek, scrapbookspullen, scharen die kartel kunnen knippen, stiften, verf, kwasten. Ik deed er nauwelijks iets mee, maar hoopte het wel ooit weer te gaan doen.
Ook hier heb ik een doos met spullen bewaard met dingen die ik nog regelmatig gebruik, zoals stempels, inkt, metalen lineaal, scherp mesje, stofschaar, etc.
Pottenbakken vind ik nog steeds erg leuk, maar ik heb er op dit moment geen tijd voor. Ik kies nu voor werken en studeren. En dat is ook goed.

En niet alles is in 1 keer weggegaan. Eerst heb ik de makkelijke dingen weg gedaan, zoals de kunstboeken, die ik heb verkocht.
Daarna ben ik nog wel een aantal keer door mijn kasten gegaan.
Maar ook met de zolder. Ik ben al weer 10 keer op zolder geweest. En iedere keer gooi ik wat weg. Iedere keer word ik kritischer. 
De spullen zijn er niet in een dag gekomen en gaan dus ook niet in een dag weg.

Ook stopte ik met verzamelen en kopen. Ik hoop zelf nog meer boeken weg te kunnen doen in de toekomst. Maar door boeken te lezen en dan weg te doen komt het goed. 
Als ik nu een boek perse wil lezen en ik heb deze niet in mijn bezit, dan probeer ik die te lenen van de bibliotheek op mijn werk (handig, werken in het hbo onderwijs) of via een vriend.
Lezen van een boek betekent niet automatisch kopen van een boek.
Ter inspiratie de stuff-list (spullen lijst) van Jelle Derckx : op weg naar 99 spullen. Hij heeft veel spullen weggedaan en nog maar weinig boeken.

De vragen die ik mijzelf stel

– Word ik er blij van? 
– Heb ik het echt nodig?
– Gebruik ik het?
– Ga ik het echt gebruiken?
– Wil ik dit bewaren?
– Ga ik het missen als ik het weg doe?
– Kan ik het gemakkelijk vervangen als ik het toch mis?
– Kan ik het verkopen zodat ik het geld voor iets leuks kan gebruiken?
– Waarom wil ik het bewaren?

Wat leverde mijn verzamelingen wegdoen mij op?

Door het wegdoen van spullen en verzamelingen, kreeg ik focus en helderheid voor de belangrijke dingen in mijn leven. Het geeft energie. Het geeft ruimte. Het geeft lucht. Ik ben geen verzamelaar meer. Ik hoef geen verzamelingen meer te hebben.
Maar ik had niet gedacht dat het wegdoen van mijn verzamelingen zoveel vrijheid zou geven.
Ik hoef niet meer:
– te zoeken naar een item voor mijn verzameling
– mijn verzameling te onderhouden (lijst te maken van welke ik al heb, afstoffen, een plek in huis geven, etc.)
– te denken aan de missende onderdelen van mijn verzameling
– naar rommelmarkten, boekenbeurzen of kringloopwinkels te gaan
– compleet moeten krijgen van de serie.

Ik heb geen onrust meer, van incompleet zijn. 
Het leven is nu. Geniet van vandaag.

Welke verzamelingen heb jij? En welke ga jij wegdoen? Of juist niet?

Geen reactie's

Post a Comment