New-Label | De oorzaak van keuzestress
21560
post-template-default,single,single-post,postid-21560,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

De oorzaak van keuzestress


Tegenwoordig hoor je de termen “keuzestress” en “het dertigersdilemma”. Het dertigersdilemma is het dilemma dat hogeropgeleiden in de Westerse cultuur kunnen hebben: niet kunnen kiezen en alles tegelijkertijd willen. Werken, kinderen, reizen, sociaal betrokken zijn, etc. Ze willen alles en het liefst alles op hetzelfde moment. En dat bezorgt stress, keuzestress wel te verstaan.

Het dertigerdilemma anno nu
Maar deze hogeropgeleiden snappen echt wel dat dat niet kan. Misschien had de vorige generatie dertigers hier nog last van. Maar alles tegelijkertijd willen is het probleem niet.
Ze willen dus echt wel kiezen. Maar ze willen persé de juiste keuze maken. En dan wordt het lastig.
Want er zijn zoveel opties. En waar ga je voor? Toch die baan? Of je baan opzeggen en gaan reizen? Of al kinderen beginnen? Of nog even wachten? 

Wat te kiezen?
Je kunt zoveel, je mag zoveel, er staat je weinig in de weg. Er zijn vele mogelijkheden en eigenlijk is niets fout. Maar als je kiest, zijn er altijd mensen (jouw ouders, jouw vrienden, jouw baas), die toch vinden dat je niet de juiste keuze maakt. De dertigers van nu willen de juiste keuze maken. En vinden het lastig om te bepalen wat zijzelf belangrijk vinden en wat de juiste keuze volgens hen nou is. De keuze die je maakt, bepaalt wie je bent, welke weg je inslaat en wat je achter je laat. Het bepaalt jouw identiteit. Dat verhoogd de druk, een beetje maar.

Teveel opties
Het is een luxeprobleem, kiezen uit zoveel opties. Uit onderzoek blijkt dat als je mensen teveel keuzes aanbiedt, je uiteindelijk niet kiest. Ook is er een onderzoek waaruit blijkt dat als je klanten teveel producten aanbiedt, er minder wordt gekocht dan als je de keuze beperkt houdt.
Ik denk dat dit komt omdat je overzicht hebt, makkelijk de voors en tegens tegen elkaar kunt afwegen en daardoor makkelijker kunt kiezen. Heb je teveel keuze, heb je teveel overwegingen en vergelijkingen gemaakt, dat je hoofd er van dolt en je uiteindelijk maar niet meer kiest.
Soms zou je willen dat iemand zegt: word maar [vul hedendaags beroep in] en je wordt gelukkig.

Jij bepaalt jouw geluk
Maar je moet zelf ontdekken wat jou gelukkig maakt. En als je ongelukkig bent, kun je alleen jezelf verwijten, lijkt het wel. En dat is de reden dat kiezen zo moeilijk maakt: jij hebt jouw eigen lot in handen, jouw toekomstgeluk, jouw eigen identiteit. En als je verkeerd kiest, dan faal je en ben je ongelukkig. 

De start van keuzestress
Dit begint al op de middelbare school: kies voor je profiel. Verkeerde profiel gekozen? Jammer! Daardoor kun je niet de opleiding toen die je later toch het leukst lijkt? Jammer! De opleiding begonnen, maar dit was het ook niet? Geef je geld maar hier, jammer! Vind je meerdere dingen leuk? Jammer, dat kan niet.
In deze huidige maatschappij moet jezelf ontdekken wie je bent, wat bij je past en welke weg je moet bewandelen. En er is maar weinig hulp bij. 

Het dertigersdilemma is volgens mij een identiteitscrisis doordat je van jongs af aan verplicht wordt om te kiezen. 

Anders denken
Aan de ene kant is leren kiezen en focussen iets wat ons verder helpt. Het stellen van een kader waarin we ons bewegen, geeft duidelijkheid, rust en structuur.
En aan de andere kant kunnen we het verplichte kiezen en in een hokje plaats los laten. Niet meer vragen wat iemand later wil worden als ie groot is. Je bent immers niet je beroep. Je legt daarmee de druk op kinderen om te kiezen. Maar “wat vind je leuk om te doen?” We hoeven niet allemaal de wereld te veranderen, om gelukkig te zijn. Met iets heel kleins, kun je heel veel betekenen voor anderen. Met heel weinig, kun je ook gelukkig zijn. Het maakt eigenlijk niet uit, het is jouw leven.
Geen reactie's

Post a Comment