New-Label | Boekreview: Uitblinkers van Malcolm Gladwell
21573
post-template-default,single,single-post,postid-21573,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Boekreview: Uitblinkers van Malcolm Gladwell

Uitblinkers – Malcolm Gladwell
Waarom sommige mensen succes hebben en andere niet.

Roseto
Het boek begint met een inleiding over het Roseto-mysterie. Waarom is iedereen er zo gezond? Ook al de mensen uit het dorp immigreren naar Amerika, zijn en blijven ze velen malen gezonder dan vergelijkbare mensen. Het boek neemt je mee op reis door verhalen, onderzoeken en inzichten.
Succes gaat niet om hard werken, maar om vele aspecten waar men niet aan denkt.
Geboortemaand
Wat voor invloed heeft de maand waarin je bent geboren? Weinig zou je zeggen. Maar Malcolm geeft een analyse over hoe er kinderen op de basisschool worden geselecteerd door een klas (voor 1 oktober en na 1 oktober geboren in verband met “langer kleuteren”), maar ook wanneer er geselecteerd wordt voor een sportteam (bijvoorbeeld 1 januari). Kinderen op die leeftijd ontwikkelen nog enorm in een jaar. Dus kinderen die net na de selectiegrens zijn geboren kunnen tot wel een jaar ouder en daardoor verder zijn, dan andere kinderen in hun selectie. En dat verschil is enorm. Bijvoorbeeld ijshockey. De kinderen die geboren zijn in januari, februari en maart zijn de oudste als de selectiedatum 1 januari is. Ze zijn verder ontwikkeld, dus vaak ook al beter. Ze worden geselecteerd en krijgen dus intensieve coaching en ontwikkeling zich nog meer en nog sneller.
Tienduizend uur regel
Ook is er gekeken naar studenten van het conservatorium. De studenten werden ingedeeld in getalenteerd, goed en gewoon. Daarna werd er gevraagd hoeveel uur ze per week vanaf vroeger tot nu in het oefenen van muziek hadden gestopt. Diegene die het meest per week oefende en dit al jaren deden, waren de beste. En dan komt Malcolm’s 10.000 uur regel om de hoek kijken. Om ergens echt goed in te zijn, moet je daarvoor 10.000 uur hebben geoefend.
Kansen
Maar om tot die 10.000 uur te komen, moet je ook mazzel hebben, een kans krijgen. Zo kreeg Bill Gates ook kansen. Zijn ouders stuurden hem naar een particuliere school waar de vooraanstaande gezinnen van Seattle hun kinderen naartoe stuurden. Vanaf het tweede jaar dat Gates op die school zat, begon de school een computerclub. Door inzamelingen van de rommelmarkten die de moeders organiseerden, konden ze een computerterminal kopen. Dat vervolgens Gates en een aantal vrienden in beslag namen. Toen werd de computerclub gevraagd om de softwareprogramma’s van een bedrijf uit te proberen in de weekenden, in ruil voor gratis programmeertijd. En ga zo maar door. Gates vulde velen uren met de computer. Gates kreeg de tijd om te oefenen. Tijd die hem uiteindelijk tot een expert maakte. Je moet bereid zijn om vele uren te maken om goed te worden, maar kansen grijpen helpen mee in je succesverhaal.
Timing
Toch telt timing ook mee. In een bepaalde periode geboren worden, heeft soms zijn voordelen. Wat je uiteindelijk verder helpt om succes te krijgen. Bill Gates had genoeg uren geoefend om in een technologie te gaan werken die een enorme boost kreeg door alle ontwikkelingen. Hij was expert in het juiste vakgebied in het juiste tijdperk. Zo geeft Malcolm nog meer voorbeelden en analyses.
Cultuur & taal
Een andere analyse gaat over de verschillen in taal en het uitspreken van cijfers, waardoor het ene land beter is in wiskunde dan het andere. Maar ook over cultuur: wat voor impact heeft de manier waarop wij tegen autoriteit aankijken en hoe anders is dat in andere culturen? Wat is hard werken in iedere cultuur? Wat voor impact heeft de omgeving waarin je omgroeit effect op jouw leren? En hoeveel kansen heb je gekregen om uit die omgeving te kunnen stappen?
Hard werken is nodig om succes te hebben, maar succes hangt af van veel meer zaken. Zaken waar wij geen weet van hebben, niet meerekenen of juist als gewoon beschouwen. In dit boek krijg je geen inzicht in hoe jij succesvol kan zijn, maar wel wat er allemaal bij komt kijken.

Het is een interessant boek, met interessante analyses en kennis, maar het voelt als een open einde: en hoe kan IK dan succesvol zijn? Die vraag blijft voor mij onbeantwoord. 
2 Comments

Post a Comment