New-Label | Als anderen ingrijpen…
21584
post-template-default,single,single-post,postid-21584,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Als anderen ingrijpen…

Ik zag vandaag een uitzending van Hoarding: Buried Alive op TLC.
Een van de mensen, die werd geholpen door een psycholoog en professional organizer, raakte binnen 20 minuten van slag.
Hij voelde het verlies van controle.
Maar wie zou dat niet hebben? Onbekenden komen je huis binnen en gaan met jouw spullen aan de slag of gooien het zelf (vaak zonder overleg) weg. Soms worden hele huizen leeg gehaald.
Ik, als organizer, zou dit nooit doen. Ik kan niet bepalen wat moet blijven en wat wegmoet.
Als je zelf elke keer moet beslissen over de spullen, houdt je gevoel van controle en leer je elke keer beslissingen nemen.
Een huis leeg halen of alles in een keer weghalen, helpt daarom ook niet. Het leerproces ontbreekt en men ervaart een slachtofferrol.
Het is zo belangrijk om zelf te mogen kiezen.
Zo heeft het meestal ook geen nut om alle spullen uit het huis te halen en het ergens anders uit te zoeken. Je vraagt je toch af of niet al dingen zijn weg gegooid. Maar ook heb je geen idee van de limieten van jouw huis. Als de boekenkast vol is, is hij vol en heb je boeken over, moeten er wellicht nog wat boeken weg. Deze natuurlijke limieten zijn enorm belangrijk. Je huis en kamers worden niet ineens groter!

Wil je zelf beginnen met het organiseren van je spullen?
Bepaal dan eerst wat je met de ruimte/spullen wilt. Bedenk dan hoe je dat gaat aanpakken en wat je voor nodig hebt (wie gaat je evt. helpen, moet je jezelf uitroosteren van werkzaamheden, heb je vuilniszakken?). Begin dan met je voor je ziet liggen en maak een beslissing wat je er mee gaat doen. Niet wegleggen en beslissing uitstellen! Ga zo alles af. Categoriseer en zorg voor een vaste plek. Zorg dat het overdraagbaar is. Geef jezelf complimentjes. Je bent goed bezig!
Succes!

Anderen inlaten grijpen heeft weinig nut. Het maakt het soms zelf erger. Kom zelf in actie en houdt grip op jouw spullen, tijd en leven.

Geen reactie's

Post a Comment