New-Label | 5 redenen waarom je niet georganiseerd bent
21567
post-template-default,single,single-post,postid-21567,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

5 redenen waarom je niet georganiseerd bent


“Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan.” – Herman van Veen

Ook het gevoel dat je geen grip hebt op je werk?
Dat je nog zoveel moet doen, maar te weinig tijd?
Dat je van alles vergeet of kwijt bent?
Maar wat was het / waar lag het ook al weer?

Grote kans dat je niet georganiseerd bent.

Wat is georganiseerd zijn?   

Voor iedereen is dit anders, maar een aantal dingen zie je wel terug.
– Je weet wat je prioriteiten zijn en handelt hiernaar
– Je hebt grip op je tijd en agenda
– Je hebt je taken op tijd af, haalt deadlines en komt afspraken op tijd na
– Je weet waar belangrijke zaken liggen en kunt deze terug vinden
– Je werkt netjes en professioneel
Ruimte voor tegenslagen en hier ook mee om weten te gaan

Kortom:  je voelt je georganiseerd en in controle

5 redenen waarom je niet georganiseerd bent


1. Je zegt te weinig ‘nee’ en te vaak ‘ja’
Zeg je vaak: “O, dat doe ik wel even”  of “Ik pak het wel op”? Grote kans dat je veel meer doet dat nodig is of dan dat bij je taken hoort. Je biedt graag hulp aan anderen, maar vergeet daarbij jouw prioriteiten, jouw taken, jouw tijd en jouw energie.
Overal ‘ja’ opzeggen, maakt je geen betere collega of medewerker. Soms juist niet, want je moet haasten, kunt daardoor geen kwaliteit leveren of je kunt afspraken niet nakomen.
Diegene die de meestal de dupe is, ben je jezelf.

2. Je hebt geen idee hoeveel tijd iets kost
Je hebt veel taken op je to-do-lijst en veel afspraken in je agenda. Maar vaak kosten taken meer tijd dat je had gedacht, waardoor er van alles in de soep loopt. Je hoopt dat afspraken korter zijn dan gepland, of in ieder geval niet uitlopen. En alles meezit in het verkeer, klopt ook je programma nog. Maar sneller werken gaat echt niet. En zodra er maar iets tegenzit, heeft dit effect op de rest van de dag. Om nog niet te praten over je humeur.
Je geeft jezelf een enorme druk mee door geen ruimte te laten voor tegenvallers of jezelf meer tijd te geven om een taak uit te voeren. Realistisch plannen is niet jouw sterkste kant. 

3. Je neemt niet te tijd om spullen op orde te brengen
Je gaat maar door, geen tijd! E-mailbox raakt steeds voller, net als je bureau. Nog even en je raakt het overzicht kwijt. Maar ook al die open eindjes en stapels papier geven enorme onrust. Veel energie gaat eraan verloren. Het liefst gooi je alles weg en begin je opnieuw, maar over een paar weken is de situatie weer hetzelfde. Ook jouw papieren ordenen, e-mails beantwoorden en in een mapje onderbrengen en op tijd opruimen en weggooien, zijn werkzaamheden die ook bij het werk horen. Je moet er af toe toch echt de tijd voor nemen…

4. Je bent lui of gemakkelijk
Niet over nadenken, niet belangrijk, nu niet, komt later wel, een ander doet het wel, ik heb er geen zin in. Iets in een hoekje gooien, negeren of de verantwoordelijkheid afschuiven, is iets waarin jij jezelf herkent.
Ja, lekker makkelijk is het wel, maar of het ten goede komt van je werk en relaties… 

5. Het heeft niet je prioriteit
Taken of activiteiten die veel energie en tijd van je vragen, die je vaak ook nog eens belangrijker vindt, hebben je prioriteit.
Een ziekte partner of ziek kind, andere grote ‘projecten’ in het leven, zoals afvallen en sporten, maar ook veel ad hoc werkzaamheden, zijn zo van die activiteiten die voorrang hebben op het organiseren van je werk. Begrijpelijk, maar door af en toe toch jezelf te organiseren en dit dus prioriteit geven, kan het je tijd opleveren, doordat taken makkelijker/sneller/handiger/efficiënter gaan. 

Herken jij jezelf in één van deze redenen? Heb je er (veel) last van dat je minder georganiseerd bent?

Geen reactie's

Post a Comment